Papryka słodka 0,6 kg

Dostawa: 3 dni

16.60 PLN

Papryka jest jedna z najczęściej używanych przypraw i to bez względu na kraj i charakterystyczne właściwości danej kuchni. Najbardziej jest kojarzona z kuchniami węgierską, meksykańską i indyjską i jest podstawową przyprawą w każdym domu w tym krajach. Papryka ma bardzo zróżnicowany smak - od łagodnego po bardzo ostry. Duże owoce są łagodniejsze. Wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest też do zup, warzyw, sałatek, serów. Jest popularnym, aromatycznym barwnikiem spożywczym, doskonale barwi sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu. Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych. Surowcem przyprawowym są .wysuszone i zmielone owoce papryki. Papryka rozpowszechniła się w Europie w XVI I XVII wieku; obecnie jest stosowana na całym świecie. W zależności od gatunku, z którego została przygotowana może mieć smak od delikatnego, słodkiego do ostrego, palącego. Papryka nadaje potrawom zarówno smak jak i barwę. Papryka może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, do sosów, twarogów, wędlin, sałatek , potraw z ryb, ryżu i drobiu